Kända team inom sporten

Inom sporten sidovagnscross är det inte bara en person som gör att resultatet blir bra. För att man ska vinna krävs det att teamet, som består av förare och burkslav, fungerar ihop. Burkslaven måste förstå precis när och hur denne ska slänga sig för att ekipaget ska kunna ta sig fram på ett bra sätt på banan. Föraren och burkslaven måste alltså kunna kommunicera med varandra även när det går fort.

Det finns både svenska och utländska team som nått mycket långt inom denna sport. Teamet Henrik Söderqvist och Tobias Sylwan är ett av de bästa svenska lagen och de har dominerat inom sporten under de senaste 10 åren. De har tagit hem flera guldmedaljer inom världsmästerskapen. Under tidigare år tog Leif Sylwan och Bengt Persson/Jonny Birgersson hem flera SM-medaljer, bland annat var åtta av dessa guldmedaljer. SM i sidovagnscross infördes år 1966 och de allra första medaljörerna i Sverige var Teddy och Tore Strömberg från Skåne.

Lettland är också ett land som haft stora framgångar inom sidovagnscross. Här är föraren Kristers Sergis och hans burkslav Artis Rasmanis ledande. De tog hem flest medaljer mellan åren 1997-1998 och 2000-2002. Sedan dess har landet inte fått lika många medaljer.

När man ser till internationella tävlingar är det främst Daniël Willemsen, Holland, som med flera olika burkslavar blivit världsmästare både under år 1999 samt år 2003-2007. De senaste mästarna vann VM under år 2013 och 2014. Dessa var Ben Adriaenssen från Belgien och Ben van der Bogaart från Nederländerna. Det återstår att se om de kommer att fortsätta kamma hem ytterligare titlar.

Det finns alltså flera kända team inom sporten och allt fler nya lag tillkommer för varje år när sporten blir mer och mer populär världen över. Det tar ofta ett tag innan parterna lär känna varandra, men efter ett tag blir resultaten bra.