Sidvagnmotocross och mästerskap

I och med att sidvagnscross är en så pass ovanlig sport så finns det heller inte en stor uppsjö av mästerskap. Det är en väldigt bra stämning mellan de olika lag som deltar trotts att det är stor tävlingsinriktning när de väl är ute på banan. De turneringar som de flesta svenska utövare siktar på är framför allt SM och ifall det finns högre ambitioner så är även VM väldigt lockande.

Svenska Mästerskapet

Svenska mästerskapet för sidvagnscross infördes 1966 och har sedan dess sett många guldmedaljörer genom åren. De första att ta hem guldet blev ett par från Helsingborgs MK, Teddy Strömberg och Tore Strömberg. Allt som allt tog paret hem fyra SM guld i sin karriär.

De stora legenderna inom SM är dock Henrik Söderqvist och Tobias Sylwan som allt som allt vann alla guld utom ett mellan åren 1999 och 2013. De fick som bäst 11 guld i rad.

Världsmästerskapet

2018 års VM, eller FIM (vilket står för Federation Internationale de Motocyclism), kommer att gå av stapeln den 25 mars i Nederländerna och kommer att avslutas först den 16 september i Tyskland. Under dessa sex månader kommer deltagarna att köra på 13 olika banor i 13 olika länder. Förra årets vinnare, Etienne Bax och Nicolas Musset, hoppas på att kunna försvara sin titel och fortsätta stå längst upp på pallen.

Avslutande Ord

Som det har nämnts tidigare så är inte sidvagscross en stor sport men för de som är involverade är det oerhört roligt och spännande. De som sysslar med den här sporten är skickliga allihop och det krävs en enormt stor fysisk styrka för att klara av den. Det är bara de som verkligen ligger i och som går in för det som kommer att gå långt och ta sig till de stora mästerskapen där de kan göra sig ett namn.